Overige technieken tegen pijn

In mijn praktijk kunnen allerlei aanvullende technieken worden ingezet naast acupunctuur of kruidentherapie. Deze aanvullende fysieke technieken vormen samen een belangrijke pijler in de traditionele Chinese gezondheidszorg. In mijn praktijk kun je terecht voor cupping, guasha, moxa en IASTM. Bij uitzondering kies ik ervoor om massage in te zetten als ondersteunende behandelvorm.

Cupping

Cupping werd van oudsher gedaan met glazen of bamboe kopjes. Door er kort een vlammetje in te houden en de kop daarna op de huid te plaatsen, werd een vacuüm gecreëerd. In mijn praktijk gebruik ik siliconen cups met afgeronde randen om de zuiging te creëren, zodat er geen risico is op brandwonden en huidirritatie. 

De cups kunnen een poosje op dezelfde plek gehouden worden, waardoor ze dan vaak rode of paarse kringen achterlaten. Ze kunnen ook over de huid bewogen worden voor een diepgaande massage.

Cupping verbetert de doorbloeding van de huid, bindweefel en spierlagen heel sterk. Ook helpt het om afvalstoffen uit die weefsels los te woelen zodat deze afgevoerd kunnen worden. Op die manier wordt stijfheid en pijn verminderd en verbetert je beweeglijkheid. Fysiotherapeuten gebruiken deze techniek ook graag, omdat het zo snel en effectief werkt. Myofascial release therapie heeft een vergelijkbaar effect op het lichaam als cupping.

Gua sha

Bij gua sha wordt met een instrumentje met gladde, ronde zijkanten over je huid ‘geschraapt’. De huid wordt van te voren ingesmeerd met olie om het instrumentje makkelijker over je huid te laten glijden. De bedoeling is dat door het schrapen ‘sha’ naar boven wordt gehaald, een rode/paarse verkleuring die, net als bij cupping, ontstaat doordat afvalstoffen worden losgemaakt uit de weefsels die behandeld worden. Gua sha werkt ontstekingsremmend en verbetert de algehele circulatie ter plaatse. Meestal voelt de huid na afloop warm aan, dat is normaal. De rood/paarse verkleuring verdwijnt binnen een week vanzelf.

Moxa

Moxa is gedroogd bijvoetskruid, dat vaak tot een staaf wordt gevormd, een beetje zoals een sigaar. Die staaf kan vervolgens aan een kant worden aangestoken zodat de punt roodgloeiend wordt. Die warme punt kan bij een acupunctuurpunt of pijnlijk gebied gehouden worden om de doorbloeding te verbeteren en de weefsels met warmte te versoepelen. De warmte dringt diep door en voelt fijn aan.

Moxa kan ook op andere manieren worden ingezet, bijvoorbeeld met heel kleine losse toefjes die op de huid worden gelegd (rice-grain moxa), of op een naald worden geplaatst zodat de warmte van de moxa via de naald precies naar de juiste plek wordt geleid.

Ik kan in de praktijkruimte geen moxa voor je toepassen. Moxa therapie wordt meestal thuis uitgevoerd aan de hand van uitgebreide instructie, die je in de praktijk krijgt.

IASTM

Deze term staat voor Instrument Assisted Soft Tissue Manipulation, een heel zachte behandeltechniek die uitgevoerd wordt met een massage tool met afgeronde uiteinden. IASTM is pijnloos, maar heeft een diepgaand positief effect op het zenuwstelsel en helpt stugge en vastzittende fascia te ontspannen. Deze superlichte massage is veel zachter dan guasha en laat geen sporen achter.

Tui Na massage

Tui na massage is de Chinese variant van therapeutische massage. In mijn praktijk wordt dit alleen bij hoge uitzondering als zelfstandige behandelvorm gebruikt. Ik gebruik het soms als aanvulling op een acupunctuur sessie, om restanten stijfheid te verminderen of ontspanning te verdiepen . De praktijk biedt geen wellness of ontspanningsmassages zonder therapeutisch doel.

Wil je meer weten? Neem contact op

Praktijk Heuveling - Leemkuilenweg 6b - 7872 PZ Valthe - info@praktijkheuveling.nl - 06-2555 1888

Licentienummer Zhong 181269005491 - Licentienummer RBCZ 509250R - KvK nr 001133293