Massage technieken tegen pijn

In mijn praktijk worden massage technieken voornamelijk ingezet als aanvulling op acupunctuur of kruidentherapie. Alleen bij uitzondering wordt massage therapie als zelfstandige behandelvorm gebruikt, bijvoorbeeld voor kinderen en voor mensen die om gezondheidsredenen geen acupunctuur mogen ontvangen. De praktijk biedt geen wellness of ontspanningsmassages zonder therapeutisch doel.

Chinese massage technieken, samengevat onder de noemer ‘tui na', zijn een belangrijke pijler in de traditionele Chinese geneeswijzen. Het omvat veel meer dan alleen het handmatig werken met spieren, bindweefsel en huid.

Cupping

Cupping werd van oudsher gedaan met glazen of bamboe kopjes. Door er kort een vlammetje in te houden en de kop daarna op de huid te plaatsen, werd een vacuüm gecreëerd. In mijn praktijk gebruik ik siliconen cups, zodat ik niet met vlammen in de weer hoef en niet per ongeluk brandwonden veroorzaak.

Cupping verbetert de doorbloeding van de huid, bindweefel en spierlagen heel sterk. Ook helpt het om afvalstoffen uit die weefsels los te woelen zodat deze afgevoerd kunnen worden. Op die manier wordt stijfheid en pijn verminderd en verbetert je beweeglijkheid. De cups kunnen een poosje op dezelfde plek gehouden worden, waardoor ze dan vaak rode of paarse kringen achterlaten. Ze kunnen ook over de huid bewogen worden voor een diepgaande massage.

Gua sha

Bij gua sha wordt met een instrumentje met gladde, ronde zijkanten over je huid ‘geschraapt’. De huid wordt van te voren ingesmeerd met olie om het instrumentje makkelijker over je huid te laten glijden, dus pijn doet het niet. De bedoeling is dat door het schrapen ‘sha’ naar boven wordt gehaald, een rode/paarse verkleuring die, net als bij cupping, ontstaat doordat afvalstoffen worden losgemaakt uit de weefsels die behandeld worden. Gua sha werkt met name ontstekingsremmend en verbetert de algehele circulatie ter plaatse. Meestal voelt de huid na afloop warm aan, dat is normaal. De rood/paarse verkleuring verdwijnt binnen een week vanzelf.

Moxa

Moxa is bijvoetskruid, dat vaak tot een staaf wordt gevormd, een beetje zoals een sigaar. Die staaf kan vervolgens aan een kant worden aangestoken zodat de punt roodgloeiend wordt. Die warme punt kan bij een acupunctuurpunt of pijnlijk gebied gehouden worden om de doorbloeding te verbeteren en de weefsels met warmte te versoepelen. De warmte dringt diep door en voelt fijn aan.

Moxa kan ook op andere manieren worden ingezet, bijvoorbeeld met heel kleine losse toefjes die op de huid worden gelegd (rice-grain moxa), of op een naald worden geplaatst zodat de warmte van de moxa via de naald precies naar de juiste plek wordt geleid.

Voor al deze technieken kun je bij Praktijk Heuveling terecht!

Wil je meer weten? Neem contact op

Praktijk Heuveling - Leemkuilenweg 6b - 7872 PZ Valthe - info@praktijkheuveling.nl - 06-2555 1888

Licentienummer Zhong 181269005491 - Licentienummer RBCZ 509250R - KvK nr 001133293