Overal pijn, stijf als een plank en te moe om ook maar iets te doen…en dat dan bijna iedere dag, niet alleen als je griep hebt, of veel te veel hebt gedaan op de sportschool.
Welkom in de wereld van mensen met fibromyalgie. De wereld waar het leven vaak zwaar kan zijn, en soms zomaar ineens even heel fijn en pijnvrij. De mensen die bij mij in de praktijk komen met de diagnose fibromyalgie hebben allemaal een eigen verhaal, met een paar dezelfde rode draden erin.
Het begin van de pijnklachten kan samenvallen met een ongeluk of val, een zware bevalling, een (infectie)ziekte, de overgang of een emotioneel zware periode. Soms komt het schijnbaar vanuit het niets. Eerst wordt nog gedacht dat het vanzelf ook wel weer over zal gaan. Maar de weken verstrijken en de pijn blijft, breidt zich uit naar meer plaatsen of wordt erger in plaats van minder. Rust nemen of juist extra bewegen helpt niet en het blijft onduidelijk waar de pijn door komt.
Dan volgt vaak een lang traject van dokteren, pijnstillers, onderzoeken, oefeningen, sterkere medicatie enzovoort, allemaal met hooguit tijdelijk resultaat. Als uiteindelijk de diagnose fibromyalgie (of weke delen reuma) wordt gesteld, is het een opluchting: eindelijk is bekend wat er aan de hand is! Maar dan blijkt dat de oorzaak van fibromyalgie onbekend is en dat er ook geen behandeling voor is. Bij onderzoek is er niets mis met je spieren, bindweefsel en gewrichten. Het advies is dan ook meestal iets in de trant van: ‘neem maar paracetamol als de pijn je teveel hindert, en leer er mee leven zo goed als het gaat’.
De impact van fibromyalgie op je leven? Dat varieert nogal. Je baan kwijtraken, niet meer voor je kinderen kunnen zorgen, je favoriete sport moeten opgeven, de dag altijd beginnen of eindigen met pijn, en nog 1001 andere beperkingen heb ik voorbij horen komen. Niet verwonderlijk dat velen er neerslachtig van worden.
Binnen de traditionele Chinese gezondheidszorg wordt gekeken naar het hele lichaam en alle symptomen. Bij mensen met fibromyalgie zien we op veel vlakken onbalans:
Acupunctuur kan je zenuwstelsel helpen kalmeren en de aanmaak van lichaamseigen pijnstillers stimuleren in de hoop de cirkel van overprikkeling en pijn te doorbreken. Het kan ook je spierspanning verminderen, je vochthuishouding en bloedcirculatie verbeteren en ontstekingen tegengaan. Vaak met minder medicatie en minder pijn tot gevolg.
Chinese kruidensupplementen worden meestal ingezet om de belangrijkste interne verstoringen aan te pakken, zoals je spijsvertering en je immuunsysteem. De dagelijkse ondersteuning die een kruidensupplement kan bieden voor deze functionele systemen is belangrijk om je klachten effectief van binnenuit te verlichten.
Wat je ook besluit te doen, het zal met beleid moeten worden uitgevoerd. Anders zal je lichaam vast gaan protesteren, met waarschijnlijk meer pijn tot gevolg. Dat betekent ook dat je er rekening mee moet houden dat je vermoedelijk niet met 5 acupunctuur sessies klaar bent. Je klachten zullen misschien niet helemaal over gaan, maar wel beter hanteerbaar zijn met minder pijnstillers. En wie weet heb je dan ook wel meer energie over voor leuke dingen.