Acupunctuur bij onbegrepen pijn

Heb je pijnklachten waar je geen touw aan vast kunt knopen? Bijvoorbeeld:

  • Pijn waarvan je moeilijk kunt aangeven waar het precies zit
  • Pijn die verspringt van plaats zonder patroon, zonder reden
  • Pijn die van het ene moment op het andere kan opkomen of verdwijnen
  • Pijn die door geen enkele therapie verholpen lijkt te kunnen worden
  • Pijn waarvoor artsen geen verklaring weten omdat er fysiek niets aan de hand lijkt te zijn

Meestal wordt pijn gezien als een signaal dat er iets mis is in je lichaam.  Maar als je arts of therapeut niets kan vinden en geen diagnose kan stellen, dan wordt gericht behandelen moeilijk. Na veel dokteren eindig je vaak waar je begonnen bent, namelijk bij het innemen van pijnstillers.

Dergelijke ongrijpbare pijnklachten zijn heel frustrerend. Het lijkt soms wel alsof de pijn een spelletje met je speelt. Je bent eraan overgeleverd en moet ieder moment maar afwachten wat de pijn nu weer besluit te doen. Soms lijkt een therapie in het begin wel te helpen, en na een poosje helemaal niet meer. Om moedeloos van te worden.

Helpt acupunctuur bij onbegrepen pijnklachten?

Acupunctuur stimuleert je lichaam om zelf pijnstillende stoffen aan te maken en die in te zetten waar dat nodig is. Acupunctuur en massage technieken verbeteren ook je doorbloeding. Dat helpt om je organen, spieren en gewrichten in goede conditie te brengen en te houden, zodat je lekker en ontspannen  in je vel komt te zitten. Zo krijgt pijn een stuk minder kans. Vaak is pijnbestrijding met acupunctuur dan ook een goede aanpak bij onbegrepen pijn.

Andere manieren om grip op onbegrepen pijn te krijgen

Mijn aanpak werkt niet voor iedereen. Soms gaat het net als bij andere therapievormen: eerst denk je op te knappen, en dan niet meer. Dat kan betekenen dat er een blokkade aanwezig is waar acupunctuur niet doorheen komt. Die blokkade is blijkbaar belangrijk voor je; je pijnklacht (de blokkade) is er altijd met een goede reden. Bijvoorbeeld om je af te leiden van traumatische of pijnlijke gebeurtenissen in je verleden, of om gevoelens  als woede, afwijzing of verdriet te onderdrukken. Zonder de pijn als bliksemafleider, zou je overweldigd kunnen worden door de heftigheid van je emoties. En dus wordt de blokkade, je pijn, ondanks alle therapie in stand gehouden. Voor de goede orde: je pijn is echt, niet iets wat je je alleen maar inbeeldt!

Herken je jezelf hierin? Dan is acupunctuur nog steeds een goede zet. Ik raad dan een combinatie aanpak aan. Voor de pijnklacht zelf kun je bij mij terecht, voor het wegnemen van de emotionele blokkade kun je naar mijn collega Geertje Tameling, die hierin is gespecialiseerd. 

Of lees er meer over in het boek van Saskia de Bruin: “Weg van de Pijn”, of het boek van Dr. J.E. Sarno: “the mind body prescription”.

Praktijk Heuveling - Leemkuilenweg 6b - 7872 PZ Valthe - info@praktijkheuveling.nl - 06-2555 1888

Licentienummer Zhong 181269005491 - Licentienummer RBCZ 509250R - KvK nr 001133293