Acupunctuur bij fibromyalgie

Overal pijn, stijf als een plank en te moe om ook maar iets te doen…en dat dan bijna iedere dag, niet alleen als je griep hebt, of veel te veel hebt gedaan op de sportschool.

Welkom in de wereld van mensen met fibromyalgie. De wereld waar het leven vaak zwaar kan zijn, en soms zomaar ineens even heel fijn en pijnvrij. De mensen die bij mij in de praktijk komen met de diagnose fibromyalgie hebben allemaal een eigen verhaal, met een paar dezelfde rode draden erin.

Het begin van de pijnklachten kan samenvallen met een ongeluk of val, een zware bevalling, een (infectie)ziekte, de overgang of een emotioneel zware periode. Soms komt het schijnbaar vanuit het niets. Eerst wordt nog gedacht dat het vanzelf ook wel weer over zal gaan. Maar de weken verstrijken en de pijn blijft, breidt zich uit naar meer plaatsen of wordt erger in plaats van minder. Rust nemen of juist extra bewegen helpt niet en het blijft onduidelijk waar de pijn door komt.

Dan volgt vaak een lang traject van dokteren, pijnstillers, onderzoeken, oefeningen, sterkere medicatie enzovoort, allemaal met hooguit tijdelijk resultaat. Als uiteindelijk de diagnose fibromyalgie (of weke delen reuma) wordt gesteld, is het een opluchting: eindelijk is bekend wat er aan de hand is! Maar dan blijkt dat de oorzaak van fibromyalgie onbekend is en dat er ook geen behandeling voor is. Bij onderzoek is er niets mis met je spieren, bindweefsel en gewrichten. Het advies is dan ook meestal iets in de trant van: ‘neem maar  paracetamol als de pijn je teveel hindert, en leer er mee leven zo goed als het gaat’.

De impact van fibromyalgie op je leven? Dat varieert nogal. Je  baan kwijtraken, niet meer voor je kinderen kunnen zorgen, je favoriete sport moeten opgeven, de dag altijd beginnen of eindigen met pijn, en nog 1001 andere beperkingen heb ik voorbij horen komen. Niet verwonderlijk dat velen er neerslachtig van worden.

Fibromyalgie in Chinese diagnostiek

Binnen de traditionele Chinese gezondheidszorg wordt gekeken naar het hele lichaam en alle symptomen. Bij mensen met fibromyalgie zien we op veel vlakken onbalans:

  • Spijsverteringsproblemen zoals prikkelbare darm klachten, een opgeblazen gevoel, voedselallergie etc. Je spijsvertering hoort alle bouwstoffen aan te maken om je spieren en gewrichten te verzorgen, en helpt afvalstoffen en vocht uit je lichaam te verwijderen. Heb je fibromyalgie, dan lukt dat vaak minder goed. Dat kan een belangrijke oorzaak zijn voor vermoeidheid, pijn, en minder helder denkvermogen.
  • Je immuunsysteem kan van slag en soms overactief zijn, zeker als de klachten volgen op een infectieziekte. Dit zie ik meestal bij mensen die ook hooikoorts of terugkerende bijholte ontstekingen hebben, of ontstekingen op wisselende plaatsen, of pijnklachten die vaak verspringen van locatie en/of sterk variëren in heftigheid.
  • Je zenuwstelsel kan anders functioneren dan bij anderen. Verhoogde algemene prikkelgevoeligheid kan ertoe leiden dat pijn heftiger gevoeld wordt. Door pijn geprikkelde zenuwen kunnen spierspanning oproepen. Dat veroorzaakt dan weer meer pijn, meer zenuwirritatie en meer spierspanning, enzovoort.
  • Pijnklachten kunnen je uit je slaap houden. Wie slecht slaapt, heeft minder reserves om pijn en prikkels aan te kunnen en wordt natuurlijk ook steeds vermoeider. Dat belast je spijsvertering en zenuwstelsel dan weer extra.
  • Hormonen sturen op de achtergrond veel lichamelijke processen aan, zoals je spijsvertering en immuunsysteem, maar ook je brein. Hormonale onbalans kan zorgen voor haperingen in je fysieke functioneren en bijdragen aan het hele plaatje van fibromyalgie.

Wat doet acupunctuur bij fibromyalgie?

Acupunctuur kan je zenuwstelsel helpen kalmeren en de aanmaak van lichaamseigen pijnstillers stimuleren in de hoop de cirkel van overprikkeling en pijn te doorbreken. Het kan ook je spierspanning verminderen, je vochthuishouding en bloedcirculatie verbeteren en ontstekingen tegengaan. Vaak met minder medicatie en minder pijn tot gevolg.

Natuurlijke kruiden helpen bij fibromyalgie

Chinese kruidensupplementen worden meestal ingezet om de belangrijkste interne verstoringen aan te pakken, zoals je spijsvertering en je immuunsysteem. De dagelijkse ondersteuning die een kruidensupplement kan bieden voor deze functionele systemen is belangrijk om je klachten effectief van binnenuit te verlichten.

Wat je ook besluit te doen, het zal met beleid moeten worden uitgevoerd. Anders zal je lichaam vast gaan protesteren, met waarschijnlijk meer pijn tot gevolg. Dat betekent ook dat je er rekening mee moet houden dat je vermoedelijk niet met 5 acupunctuur sessies klaar bent. Je klachten zullen misschien niet helemaal over gaan, maar wel beter hanteerbaar zijn met minder pijnstillers. En wie weet heb je dan ook wel meer energie over voor leuke dingen.

Maak direct een afspraak ►

"Aan de buitenkant is er niets aan me te zien. Mensen snappen vaak niet dat ik zoveel dingen niet kan doen zoals zij. Vaak snap ik het zelf ook niet, maar het is wel mijn realiteit. Ik loop gewoon steeds keihard tegen grenzen aan. Ik word er moedeloos van."

Praktijk Heuveling - Leemkuilenweg 6b - 7872 PZ Valthe - info@praktijkheuveling.nl - 06-2555 1888

Licentienummer Zhong 181269005491 - Licentienummer RBCZ 509250R - KvK nr 001133293