←Overzicht artikelen

01.08.2022 | Ik heb zo’n pijn in mijn rug…..helpt acupunctuur daarvoor?

Ik hoor het letterlijk iedere dag: ‘Ik heb last van mijn rug, kun je daar wat aan doen? Ik ben al bij de huisarts geweest en die zegt dat ik maar paracetamol of ibuprofen moet nemen. Heb ik gedaan, maar dat helpt helemaal niets. Ik moest van de fysiotherapeut oefeningen doen, maar dat helpt maar kort, en ik vergeet steeds om ze te doen. De pijn komt steeds weer terug. Er is een foto gemaakt en daarop is te zien dat mijn rug versleten is. Tja, wat wil je op mijn leeftijd. Ik kan naar de pijnpoli, maar die zenuwblokkade injecties zijn geen pretje en ik wil die rommel ook liever niet in mijn lijf.’

Klinkt dit verhaal je bekend in de oren? Mij ook. Zo jammer, want het kan best anders. Ook als foto’s aantonen dat er iets mis is in je ruggengraat! Als er van mensen zonder rugpijn foto’s worden gemaakt, dan zitten daar ook mensen tussen die zonder het zelf te weten artrose, een hernia of andere wervelafwijkingen hebben. Je kunt dus artrose of een hernia in je rug hebben zonder er (veel) last van te hebben. En als jouw rugpijn aan slijtage/artrose wordt geweten: is het je opgevallen dat je pijn niet iedere dag even erg is? Hoe kan dat, als de slijtage wel iedere dag hetzelfde is?

Blijkbaar is er iets in je lichaam wat kan zorgen voor meer of minder pijn. Kom je met rugpijn bij mij in de praktijk, dan is dat waar ik naar op zoek ga. Ik betrek je hele lichaam daarin. Pijn op andere plaatsen dan je rug, andere gezondheidsproblemen, stress, spierverkrampingen, medicatie…alles wordt onderzocht en meegenomen in de behandeling. Dat alleen al maakt de kans om succesvol en duurzaam van je pijn af te komen een stuk groter.

De behandeling  wordt meestal gedaan met acupunctuur en andere technieken uit het pakket van Chinese geneeswijzen. Dit is zo bewezen effectief voor rugpijn, dat ook therapeuten in de reguliere zorgketen hun eigen versie ervan gebruiken….voorzien van sjieke namen zoals dry needling, EPTE (percutane electrolyse therapie), IASTM (instrument assisted soft tissue manipulation) en MFD (myofascial decompression).

Maar alleen bij een acupuncturist krijg je het volledige persoonlijke diagnose- en zorgpakket. En bij mij helemaal, omdat ik me gespecialiseerd heb in de aanpak van chronische pijn. Je kunt bij mij dan ook terecht voor vrijwel alle therapievormen die de Chinese gezondheidszorg te bieden heeft op het gebied van pijnverlichting en orthopedie. Dus niet alleen acupunctuur, maar ook alle hierboven beschreven technieken, Chinese kruiden, massage, moxa enzovoort.

Dus ja, acupunctuur helpt bij rugpijn. Ook als je al op leeftijd bent. Ook als je aangetoonde artrose hebt. Het is niet zo dat je met 1 behandeling klaar bent, en het kan zijn dat je om de zoveel tijd terug moet komen voor ‘onderhoud’, maar in veel gevallen kan rugpijn en -stijfheid echt een stuk verlicht worden met acupunctuur. Kom je het uitproberen?

Praktijk Heuveling - Leemkuilenweg 6b - 7872 PZ Valthe - info@praktijkheuveling.nl - 06-2555 1888

Licentienummer Zhong 181269005491 - Licentienummer RBCZ 509250R - KvK nr 001133293